wijn nieuws - winter

Wat doen wijnmakers in de wintermaanden ?

Wat doen de wijnmakers precies tijdens die koude, desolate wintermaanden? Het is gemakkelijk om te denken dat als hun harde werk eenmaal is gedaan, ze gewoon achterover leunen, ontspannen en een glas van hun bloed, zweet en tranen drinken bij het vuur. Maar in feite blijven wijnmakers het in de winter behoorlijk druk hebben, soms zelfs meer dan in het voorjaar. Dus wat is er aan de hand bij wijnhuizen als de temperaturen onder nul zijn en de sneeuw begint te vallen ?

In de wijngaard is de eerste stap die in de winter wordt gezet het snoeien van de wijnstokken. Hierbij wordt dood en beschadigd hout gescheiden van gezond hout door het af te hakken. Wijnmakers moeten ook laterale scheuten verwijderen, waardoor de sterkste scheut op de wijnstok overblijft voor alle voedingsstoffen om hun energie in te kanaliseren. Snoeien duurt over het algemeen helemaal van december tot maart en is essentieel om de wijnstokken gezond te houden.

Als we naar de wijnkelder gaan, zijn wijnmakers bezig met het 'racken', filteren en bottelen van wijnen. Racking (soutirage) is het proces van het verplaatsen van wijnen van vat naar vat, waardoor de wijnen kunnen stabiliseren en tannines zacht kunnen worden. De wijnen worden vervolgens geklaard en gefilterd, wat het proces is van het verwijderen van sedimenten uit het eindproduct. De wijnen worden vervolgens gebotteld voor verdere rijping of verzending.

Vertaalde inhoud, gebaseerd op winepair.com
ecologische wijnen
bio - organic - biodynamisch