ecologische wijnen

v i n c e n t o

"Er worden voor ecologische wijnen verschillende termen door elkaar gebruikt : biologische, organische, ecologische of biodynamische wijn. Termen die allemaal betrekking hebben op wijn van biologische druiven waarbij geen of minimaal bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of insecten zijn gebruikt "

Ecologic wine - EU Label


Biologische - Ecologische wijnen

Welke wijn biologisch genoemd mag worden, is duidelijk gereguleerd. De wijn moet gemaakt zijn van druiven die biologisch zijn geteeld.  Dit wordt geregeld door de Europese wetgeving en is op het etiket herkenbaar via het logo (een groen blaadje). Aan een biologische wijn mogen nog steeds gist, eiwit of enzymen worden toegevoegd. De biologische wijnmaker moet wel creatief zoeken naar manieren om de druivenstokken te beschermen. Druiven voor biologische wijn worden vrijwel altijd met de hand geplukt en tijdens het plukken geselecteerd. 

Ecologische wijn en biologische wijn zijn op zich identiek. De ecologische wijnmaker is binnen zijn of haar hele bedrijf echter bewuster bezig met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Zo zijn er veel energiebesparende maatregelen: zonnepanelen, het opvangen van regenwater, etc.

Onze Ecologische wijnen

Biodynamische wijn

Biodynamische wijnboeren beschouwen alle aspecten van het wijndomein en de omliggende natuur als elementen die met elkaar in verbinding staan. De wijngaard wordt gezond gehouden met biodynamische preparaten, en het aanplanten, snoeien en oogsten gebeurt volgens een kalender waarbij wordt naar de stand van de hemellichamen gekeken wordt. Biodynamische wijnbouw brengt geweldige wijnen voort.

Onze biodynamische wijnenVegan Wijn

In het wijnbereidingsproces kunnen klaringsmiddelen (eiwit, gelatine) worden gebruikt. Deze binden, vooral bij het maken van witte wijn, het sediment en andere zwevende deeltjes en ruimen het op. Een veganistische wijn is een biologische wijn, waarbij gekozen is voor niet-dierlijke producten om de wijn te klaren. Het kan ook dat de wijn niet wordt geklaard, zoals bij sommige natuurwijnen het geval is.

Onze vegan wijnen

Is ecologische wijn duurder of goedkoper ?

Goede ecologische - biologische wijn heeft zijn prijs en dat is gerechtvaardigd. Vanwege de hogere arbeidsintensiteit en de lagere opbrengst kosten deze wijnen doorgaans wat meer dan conventioneel geproduceerde wijnen. De verscheidenheid aan aroma’s en expressiviteit van hoogwaardige biologische- en natuurwijnen maken dat ze de hogere prijs waard zijn.