ecologische wijnen

bio - organic - biodynamisch

Biologische, organic en biodynamische wijn zijn termen die vaak worden gebruikt om wijn te beschrijven die op een meer natuurlijke en duurzame manier wordt geproduceerd. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen de drie.

green and white maple leaf


Biologisch vs Organic

Biologische wijn wordt geproduceerd met behulp van biologische landbouwpraktijken. Dit betekent dat er geen synthetische chemicaliën, pesticiden of kunstmest worden gebruikt in de wijngaard. Biologische wijnboeren streven ernaar om de biodiversiteit te behouden en de impact op het milieu te minimaliseren.

Organic wijn is eigenlijk hetzelfde als biologische wijn, maar de term "organic" wordt voornamelijk gebruikt in landen zoals de Verenigde Staten. In Europa wordt vaker de term "biologisch" gebruikt.

Biodynamische wijn

Biodynamische wijn gaat nog een stap verder dan biologische wijn. Biodynamische wijnbouw omvat niet alleen biologische landbouwpraktijken, maar ook het gebruik van specifieke preparaten en het volgen van een strikte kalender die rekening houdt met de stand van de planeten en de maan.

Kortom, terwijl biologische en organic wijn zich richten op duurzame landbouwpraktijken, gaat biodynamische wijnbouw nog een stap verder door ook spirituele en kosmische aspecten te integreren in het wijnproductieproces. Elk van deze benaderingen heeft als doel om hoogwaardige wijn te produceren met respect voor de natuur en het milieu.

Wijnbars en retailers promoten steeds meer dergelijke wijnen, in lijn met het groeiend bewustzijn van consument.

wijn nieuws - winter
Wat doen wijnmakers in de wintermaanden ?